Close

Как да зареждате по -безопасно и да сведем до минимум рисковете

Как да зареждате по -безопасно и да сведем до минимум рисковете

излагането на ултравиолетова (UV) радиация причинява потъмняването на кожата при някои хора, причинявайки тен. Много хора оценяват как тен ги кара да изглеждат. Въпреки това, тенът носи рискове, така че е важно да се тен безопасно, когато излагате кожата на UV лъчи.

Тази статия изследва ползите и недостатъците на тен и начини за минимизиране на рисковете.

Възможно ли е да се тен безопасно?

Общото погрешно схващане е, че тенът показва добро здраве. Въпреки че има някои ползи за здравето на това, че сте на слънце, продължителната експозиция уврежда кожата. Това може да увеличи риска от преждевременно стареене и някои здравословни състояния.

Следващата таблица изброява ползите и рисковете от излагане на слънце:

Таблица>

в умереност , излагането на слънце може да повиши нивата на витамин D. Всеки път, когато човек TANS, той уврежда ДНК в кожата си. Това увеличава шансовете за развитие на базалния клетъчен карцином, плоскоклетъчен карцином и меланом. TD> С твърде много слънце кожата може да остарее преждевременно, което води до бръчки, линии, разхлабена кожа и кафяви петна. Тенът също може да направи стрии по -видими. Проучванията показват, че експозицията на UV може да подобри настроението на човек. Когато хората прекарват свободното време навън, то това is easy to misjudge how much sun exposure the skin gets, which can lead to sunburn. Studies suggest sun exposure can reduce eczema and rhinitis in adolescents.

Хората с по -тъмна кожа са по -малко склонни да получат слънчево изгаряне поради по -високото съдържание на меланин в кожата им, което предлага някаква защита от UV светлина. Това обаче означава също, че тези с по -тъмна harmoniqhealth.com кожа са по -малко способни да синтезират витамин D от слънчевата светлина.

Как да се зареждаме безопасно навън

Тъй като тенът изисква слънчеви бани за продължителни периоди, той винаги носи някои рискове, дори ако хората вземат предпазни мерки, за да ги сведат до минимум. Най -добре е да ограничите излагането на слънце до умерени количества и да носите защитни дрехи навън.

Въпреки това, ако човек желае да тени на открито, той може да следва тези съвети:

 • Избягвайте слънцето от 10:00 до 14:00, когато UV лъчите са най -силни.
 • Редовно нанасяйте слънцезащитен крем с широкоспектърни лъчи от поне SPF 30. Повторно кандидатствайте след плуване или изпотяване, дори ако слънцезащитният крем е водоустойчив.
 • Избягвайте прекарването на прекомерно време на слънце В една сесия. По -добре е да тен на по -кратки интервали, тъй като човек не може да изглежда изгорен, докато не влезе вътре.
 • Носете шапка и слънчеви очила с 99–100% UVA и UVB защита, за да защитите скалпа и очите.
 • Пийте много вода и направете редовни почивки, за да избегнете дехидратация и изтощение на топлина.
 • Потърсете сянка или отидете на закрито, ако кожата започне да изглежда розово или се чувства възпалено. Хората с по -тъмна кожа трябва да отбележат, че може да не забележат промени в цвета на кожата.

Важно е да се отбележи, че не всички увреждания на слънцето възникват, когато хората са директно на слънце. Човек трябва да запомни:

 • Пясъкът, снягът и водата отразяват слънчевите лъчи и увеличават шансовете за слънчево изгаряне, дори ако хората са на сянка.
 • UV лъчите могат да могат Проникват облаци, така че дори и небето да изглежда тъмно, все още може да се появи слънчево изгаряне.
 • Дърветата, чадърите и балдахините не предлагат пълна защита. Ако човек може да види сянката си, той все още може да се излага на UV светлина.

Как да загаря по -бързо

Естественият тен отнема време. Въпреки това, като се предпазят от изгаряне, човек може да увеличи вероятността кожата им да стане кафява. Това може да намали времето, което прекарват на открито.

Като предотвратява слънчевото изгаряне, човек също понижава шансовете си да пилинг кожа, което означава, че тенът им може да продължи по -дълго.

Кой не трябва да тен?

Някои хора Може да бъде по -податлива на увреждане на кожата от слънцето. Фактори, които влияят на това колко дълго хората могат да прекарат на слънце преди да се появят щети, включват:

 • Възраст: По -младата кожа е по -чувствителна към увреждане на слънцето, а излагането на слънце през детството или юношеството прави рака на кожата повече Вероятно в по -късен живот.
 • Тип на кожата: Хората с по -лека кожа са по -склонни към изгаряне. Ако някой вече има естествен тен, това може да предложи малко количество защита от слънчево изгаряне, но не е достатъчно, за да бъде безопасен.
 • История на рака на кожата: Ако някой е имал рак на кожата преди, излагането на слънце може да увеличи това Риск от бъдещи ракови заболявания.

Някои хора трябва да избягват излагането на слънце изцяло. Те включват тези, които са наскоро:

 • Претърпяха козметично лечение, като кожна кора или лазерно отстраняване на косата
 • Използвани продукти за грижа за кожата, съдържащи химически ексфолианти, като салицилова киселина
 • Взети някои лекарства за акне, като изотретиноин, или използвани локални ретиноиди
 • Взети други лекарства, които могат да причинят фоточувствителност, като тетрациклинови антибиотици

a Лекар или дерматолог може да посъветва някого, когато е безопасно да прекара време на слънце след лечение.

Ако някой приема лекарства, той трябва да провери етикета, преди да тен.

са Тен леглата по -безопасни?

Много хора смятат леглата за тен за по -малко вредни от естествената слънчева светлина, тъй като излъчват различни количества светлина. Това обаче не е така.

леглата за тен все още могат да причинят слънчево изгаряне, преждевременно стареене на кожата и рак на кожата. Според Американската асоциация по дерматология, само една сесия за легла в тен увеличава шансовете на човек да се развива:

 • Меланом с 20%
 • Плоскоклетъчен карцином с 67%
 • Базален клетъчен карцином с 29%

Фондацията за рак на кожата препоръчва да се избягват изцяло тен леглата, обаче, поради ефектите, които имат върху кожата.

Въпреки това, Има опасения, че леглата за тен могат да бъдат пристрастяващи, особено сред тийнейджърите. Много държави въведоха закони, забраняващи ги да използват легла за тен.

Други начини за получаване на тен

Алтернативен начин за получаване на тен е да се прилагат фалшив тен. Тези продукти обикновено съдържат сложния дихидроксиацетон (DHA), който временно оцветява кожната кафява, създавайки подобен външен вид с естествен тен.

Фалшивият тен може да има по -малко рискове от тенета или слънчеви бани. Тези продукти обаче не са без недостатъци.

DHA в фалшив тен може да увеличи шансовете за слънчево изгаряне, ако някой стане изложен на слънчева светлина в рамките на 24 часа след приложението.

Освен това, някои фалшиви фалшиви Продуктите за тен могат да изглеждат неестествени, оставяйки оранжев нюанс, ивици или петна по кожата.

Фалшивите продукти за тен се предлагат като спрейове, лосиони, муши или гелове. Лосионите обикновено продължават най -дългите, но е по -вероятно да причинят ивици или петна, отколкото спрейове. Тенът гелове и муши изсъхват по -бързо и са по -подходящ вариант за хора с мазна кожа, тъй като съдържат по -малко влага.

тенът е популярна дейност, особено сред хората с по -леки тонове на кожата. Това се дължи на схващането, че TANS правят бледата кожа да изглежда по -здрава или по -привлекателна.

Въпреки това, докато умереното и безопасно излагане на слънце има някои ползи за здравето, тенът винаги носи риск от увреждане на кожата и слънчево изгаряне. Той също може да увеличи вероятността от рак на кожата. Ако човек желае да тен, жизненоважно е да вземе предпазни мерки, за да се сведе до минимум рисковете.

 • Козметичната медицина/пластичната хирургия

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и рисува и рисува и рисува Само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents